ARTYKUŁ
Stosunki Unii Europejskiej
z Organizacją Narodów Zjednoczonych
do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
Więcej
Ukryj
Data publikacji: 31-12-2016
Stosunki Międzynarodowe – International Relations 2016;52(4):91-109
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Artykuł mieści się w szerokiej problematyce związanej z istotą stosunków między
międzyrządowymi organizacjami międzynarodowymi. Na tle typologii uwzględniającej zakres i charakter reprezentacji UE oraz jej państw członkowskich w różnych
organizacjach omówiono w nim najważniejsze zagadnienia związane z rozwojem
i istotą stosunków między WE/UE i FAO po uzyskaniu przez WE członkostwa w tej
organizacji w 1991 r. W związku z tym na tle zarysu ewolucji stosunków między
obu organizacjami dokonano charakterystyki statusu UE w FAO oraz przeanalizowano zasady funkcjonowania wewnętrznego systemu koordynacji działań UE
i jej państw członkowskich w związku z ich aktywnością podejmowaną na forum
FAO z uwzględnieniem dwóch okresów, tj. od uzyskania członkostwa EWG w FAO
w 1991 r. do momentu wejścia w życie Traktatu Lizbońskiego oraz po wejściu
w życie reformy lizbońskiej w ramach UE.